Przeszukaj blog...

wtorek, 29 grudnia 2015

Zupa a'la Flaki

SKŁADNIKI:

1 opakowanie (ok 500g boczniaków)
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju rzepakowego

sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka
inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.)


KROK 1:


Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm.

Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach.

Por pokroić w cienkie talarki.


KROK 2:


  Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka.

Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka. 


Gotować na średnim ogniu około 40  minut, dopóki grzyby nie będą miękkie.
 
KROK 3:

Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek). 

Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. 

Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki).


Gotować jeszcze około 10 minut.



SMACZNEGO! :)

Koszt: około 20 zł
Ilość: 4 osoby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz