1 opakowanie (ok 500g boczniaków)
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka
inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.)
KROK 1:
Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm.
Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach.
Por pokroić w cienkie talarki.
KROK 2:
Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad
zawartością garnka.
Gotować na średnim ogniu około 40 minut, dopóki grzyby nie będą
miękkie.
KROK 3:
Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek).
Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą
się zupą.
Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami
do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki).
Gotować jeszcze około 10 minut.
SMACZNEGO! :)
Koszt: około 20 zł
Ilość: 4 osoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz