Nie bez znaczenia na formę tej publikacji miało wydawnictwo, którym jest National Geographic. Książka została mianowicie wzbogacona mapami świata, i tak na przykład możemy prześledzić (palcem po mapie :))) światową ekspansje kebabu, wraz z jego odmiennymi sposobami podania w danych regionach.
Książka została podzielona na dwie podstawowe części:
- kanapki otwarte
- kanapki zamknięte
Oprócz tego w poszczególnych częściach są podziały na poszczególne rodzaje i sposoby przyrządzania np. tosty czy wyżej wymieniony kebab.
Przeglądając publikację, ciekawym faktem jest zawarcie przy nazwie każdej kanapki kraju pochodzenia, gdzie dany smakołyk jest często podawany lub też skąd się wywodzi.
Do tego pod każdym z nich widnieje kilka kluczowych haseł, jakie można przypisać danej kanapce i tak np. kanapka "Croque - mosieur", która jest popularna we Francji, została określona jako " łatwa, prosta i pożywna" a z kolei "Bruschetta porcini" z Włoch doczekała się opisu "aromatyczna, pożywna, elegancka".
Brakuje mi jednakże na pierwszych kartkach jasnego i klarownego spisu treści, ponieważ podział, który przedstawiłam jest "odnaleziony" w trakcie czytania. Oczywiście szukając receptur można odnieść się do indeksu zawartego z tyłu, jednakże mi przeszkadza brak spisu treści na początku i nie zmienia początkowego odczucia, że książka jest ciekawa, ale przedstawiona w chaotyczny sposób.
Książkę polecam oczywiście wszystkim fanom kanapek oraz osobom szukającym inspiracji na (nie)codzienne śniadania :)
Moja ocena: 4 / 5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz