SKŁADNIKI:
2 Piersi z kaczki
Żurawina (świeża lub w konfiturze)
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki miodu
Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego)
Sól, pieprz
KROK 1:
Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa.
Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem.
Odstawić na ok. 15 minut.
KROK 2:
Na rozgrzaną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
Smażyć dopóki nie wytopimy całości tłuszczu ze skóry.
Odwrócić kaczkę skórą do góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę.
KROK 3:
Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią.
Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.
Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut.
KROK 4:

SOS ŻURAWINOWY: na patelni, na której była smażona kaczka zostawić odrobinę tłuszczu.
Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość.
Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki).
Kaczkę pokroić w grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz