Składniki dla 2 osób:
1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100 g)
pół opakowania gotowej mieszanki sałat lub połowa główki sałaty lodowej
pół zielonego ogórka
1 duży pomidor
2 garście oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
łyżka suszonych ziół prowansalskich
KROK 1
Gotową mieszankę sałat równomiernie rozkładamy na talerzach, jeśli natomiast posiadamy sałatę lodową - rwiemy liście na drobne części po czym rozkładamy na talerzach.
Ogórka i pomidora obieramy ze skóry.
Ogórka kroimy w dużą kostkę, natomiast pomidora oraz jajka w tak zwane "ósemki", po czym układamy na sałacie .
Równomiernie posypujemy oliwkami.
KROK 2
Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika i energicznie mieszamy.
KROK 3
Przygotowanym sosem, równomiernie polewamy sałatę.
Wędzonego łososia delikatnie rękoma rwiemy i kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z sałatą, dodatkami i sosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz