Choć mało skomplikowana w przyrządzeniu, to jeśli zadbamy o kilka detali może być efektowną przystawką, która zachwyci swym wyglądem i smakiem :)
Składniki:
1 opakowanie mozzarelli
1 duży pomidor
pól pęczka świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Koszt: ok. 6,50 zł / porcja
KROK 1
Mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plastry, po czym na przemian układamy na talerzu.
Jeśli wykroiliśmy szypułkę z pomidora, układając na talerzu polecam tę "nieregularną" część plastra pomidora schować pod plaster mozzarelli.
KROK 2
Po ułożeniu wszystkich plastrów delikatnie solimy i pieprzymy, po czym polewamy oliwą z oliwek.
KROK 3
Obrywamy listki bazylii od łodygi i układamy między plastry pomidora i bazylii.
Jeśli posiadamy doniczkową bazylię polecam zacząć obrywać listki od spodu. Roślina tak obrywana dłużej zachowuje swoje estetyczne walory, zdobiąc nasz kuchenny parapet :)
KROK 4
Nasza sałatka jest już właściwie gotowa. Polecam podać od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa czosnkowego. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz