Przeszukaj blog...

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Caprese czyli mozzarella z pomidorami

CAPRESE - pod tą obco brzmiącą nazwą kryje się prosta w przygotowaniu włoska sałatka, w skład której wchodzą przede wszystkim mozzarella i pomidory. Jej wygląd przywodzi na myśl kolory włoskiej flagi i tak jak tamtejszy klimat - lekka, orzeźwiająca - idealna na upały... lecz nie tylko.
Choć mało skomplikowana w przyrządzeniu, to jeśli zadbamy o kilka detali może być efektowną przystawką, która zachwyci swym wyglądem i smakiem :)





Składniki:

1 opakowanie mozzarelli
1 duży pomidor
pól pęczka świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Koszt: ok. 6,50 zł / porcja











KROK 1


Mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plastry, po czym na przemian układamy na talerzu.





Jeśli wykroiliśmy szypułkę z pomidora, układając na talerzu polecam tę "nieregularną" część plastra pomidora schować pod plaster mozzarelli.








KROK 2

Po ułożeniu wszystkich plastrów delikatnie solimy i pieprzymy, po czym polewamy oliwą z oliwek.

















KROK 3

Obrywamy listki bazylii od łodygi i układamy między plastry pomidora i bazylii.







Jeśli posiadamy doniczkową bazylię polecam zacząć obrywać listki od spodu. Roślina tak obrywana dłużej zachowuje swoje estetyczne walory, zdobiąc nasz kuchenny parapet :)













KROK 4

Nasza sałatka jest już właściwie gotowa. Polecam podać od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa czosnkowego. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz