Jajecznica to jedno z najczęściej przyrządzanych śniadań w Polsce... Warto więc przyrządzać ją idealnie :)
Składniki dla 2 osób:
*łyżka masła
*5- 6 jajek
*sól, pieprz
*dodatki takie jak np. cebula, szynka pokrojona w
kostkę, boczek pokrojony w plastry, ser żółty, szczypiorek, pomidor itd.
Podstawowa wersja... JAJECZNICA NA MAŚLE
KROK 1
Zanim rozgrzejemy patelnię w miseczce rozbijamy
jajka, solimy i pieprzymy według uznania, po czym np. widelcem roztrzepujemy
jajka tak by żółtka, białka oraz przyprawy tworzyły jednolitą masę...
KROK 2
Patelnię ustawiamy na średnim ogniu, wrzucamy
łyżkę masła, gdy się roztopi wrzucamy naszą jajeczną mieszankę...
KROK 3
podczas smażenia cały czas mieszamy jajecznicę,
obserwując czy białka i żółtka są ścięte. Gdy tylko zauważymy, że wszystko jest
ścięte momentalnie zdejmujemy z patelni. Taka jajecznica nie jest przesuszona,
jednak nie będzie w niej "pływało" nic surowego
Tak zrobioną jajecznicę wystarczy posypać
pokrojonym szczypiorkiem, lub wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, już po
zdjęciu z ognia i wymieszać.
UWAGA! Nie generalizuję, ale smażąc najlepiej nie
używać metalowych narzędzi bo rysują patelnię, idealna będzie drewniana łyżka...
KROK 4
Jeśli preferujemy jajecznicę z większą ilością
dodatków i bardziej "sycącą"..
Jajeczną mieszankę przygotowujemy jak wyżej...
Rozgrzewając patelnię dodać do łyżki masła, łyżkę
oleju rzepakowego i podsmażyć np. pokrojoną w kostkę szynkę aż się zarumieni...
Jeśli preferujemy boczek, rozgrzewając patelnię nie
dodajemy ani masła ani oleju, tylko wrzucamy bezpośrednio pokrojony w kostkę
boczek i mieszając czekamy aż się zrumieni i "wytopi" trochę
tłuszczu, po czym wlewamy jajeczną mieszankę i postępujemy jak wyżej.
Polecam także jajecznicę z roztopionym żółtym
serem... Gdy większość jajek jest już ściętych dodaję pokrojony w kostkę ser
żółty (podlaski, salami - one wydają najmniej 'serowego" zapachu :)),
chwilę mieszam i zdejmuje z ognia jak jest roztopiony.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz