ESPRESSO
Bardzo często obok espresso podawana jest szklanka zimnej wody. Są dwie teorie, które wyjaśniają czemu ona służy; pierwsza z nich aby wypłukać jamę ustną z innych smaków, zanim zdegustuje się ten aromatyczny napar, natomiast druga mówi o tym aby po wypiciu espresso dzięki wodzie pozbyć się smaku kawy.
Mitem jest, że espresso musi być podane bez dodatków, takich jak cukier czy mleko. Ponieważ prawdziwi koneserzy przyprawiają je według uznania nie tylko mlekiem czy cukrem ale także np. cynamonem lub innymi korzennymi przyprawami.
ESPRESSO DOPPIO
"Doppio" z włoskiego oznacza "podwójny", tak więc espresso doppio to po prostu podwójne espresso.
ESPRESSO LUNGO
"Lungo" z włoskiego oznacza "wzdłuż". Espresso lungo jest to więc espresso, które jest sporządzone z większą ilością wody. Objętość takiej kawy to ok. 100 - 150 ml
ESPRESSO MACCHIATO
Espresso macchiato to klasyczne espresso z dodatkiem mlecznej piany, ubitej z tłustego, krowiego mleka.
ESPRESSO CON PANNA
Jest to espresso z dodatkiem bitej śmietany.
.
ESPRESSO ROMANO
Espresso romano to espresso z dodatkiem plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje zastępowana często pomarańczą. Espresso Romano dzięki połączeniu z cytrusami posiada orzeźwiający smak, idealny na upały :).
ESPRESSO CORRETTO
Grappa to włoski alkohol około 40 %.
Espresso Coretto to espresso z dodatkiem tego alkoholu, który często zastępowany jest likierem amaretto lub brandy.
ESPRESSO RISTRETTO
Na koniec naszej "wycieczki" po rodzajach espresso - espresso ristretto.
"Ristretto" z języka włoskiego oznacza "ograniczony" lub "mocny". Jest to klasyczny rodzaj espressa, z którym możemy się spotkać podróżując po Włoszech. Nie różni się niczym od klasycznego espressa poza objętością, ponieważ jest o połowę mniejsze od klasycznego espressa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz