Risotto serwowane jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare!
SKŁADNIKI dla 2 osób:
1/2 opakowania ryżu arborio
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
ok. 4 łyżek masła
100 ml wytrawnego białego wina
1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera)
500 g mieszanki owoców morza
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
koszt.: ok. 30 zł.
KROK 1
Sporządzenie bulionu;
Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę.
KROK 2
Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest aby nie spalić cebuli ani czosnku.
Po przysmażeniu przesypuje składniki do miseczki.
KROK 3
Na tę sama patelnię ( na średnim ogniu) wrzucam łyżkę masła, roztapiam i dodaję ryż. Mieszam, aby tłuszcz dobrze wymieszał się z ryżem, po czym podlewam winem.
Cały czas mieszając czekam aż ryż wchłonie wino.
KROK 4
W między czasie zagotowuję w osobnym garnku ok 2 l. wody.
Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucam owoce morza.
Ponownie czekam aż woda z owocami morza się zagotuje i gotuję je ok 3- 5 minut po czym odcedzam.
Wszystkie czynności związane z przygotowaniem owoców morza wykonuję w między czasie, kiedy zajmuję się ryżem.
KROK 5
Kiedy ryż wchłonie i odparuje wino, stopniowo dodaję do niego gorący wywar, cały czas mieszając (jeśli wywar przygotowałam wcześniej, podgrzewam aby był gorący i nie zbijał temperatury ryżu).
Wywar dodajemy do czasu, kiedy ryż przestanie go wchłaniać. Moment ten powinien się zbiec w czasie, kiedy ryż stanie się miękki.
KROK 6
Kiedy ryż jest gotowy, wrzucam do niego wcześniej przygotowane składniki, po czym na małym ogniu mieszam.
Dosalam i dopieprzam do smaku.
Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha.
Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni.
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI dla 2 osób:
1/2 opakowania ryżu arborio
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
ok. 4 łyżek masła
100 ml wytrawnego białego wina
1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera)
500 g mieszanki owoców morza
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
koszt.: ok. 30 zł.
KROK 1
Sporządzenie bulionu;
Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę.
KROK 2
Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest aby nie spalić cebuli ani czosnku.
Po przysmażeniu przesypuje składniki do miseczki.
KROK 3
Na tę sama patelnię ( na średnim ogniu) wrzucam łyżkę masła, roztapiam i dodaję ryż. Mieszam, aby tłuszcz dobrze wymieszał się z ryżem, po czym podlewam winem.
Cały czas mieszając czekam aż ryż wchłonie wino.
KROK 4
W między czasie zagotowuję w osobnym garnku ok 2 l. wody.
Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucam owoce morza.
Ponownie czekam aż woda z owocami morza się zagotuje i gotuję je ok 3- 5 minut po czym odcedzam.
Wszystkie czynności związane z przygotowaniem owoców morza wykonuję w między czasie, kiedy zajmuję się ryżem.
KROK 5
Kiedy ryż wchłonie i odparuje wino, stopniowo dodaję do niego gorący wywar, cały czas mieszając (jeśli wywar przygotowałam wcześniej, podgrzewam aby był gorący i nie zbijał temperatury ryżu).
Wywar dodajemy do czasu, kiedy ryż przestanie go wchłaniać. Moment ten powinien się zbiec w czasie, kiedy ryż stanie się miękki.
KROK 6
Kiedy ryż jest gotowy, wrzucam do niego wcześniej przygotowane składniki, po czym na małym ogniu mieszam.
Dosalam i dopieprzam do smaku.
Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha.
Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz