Przeszukaj blog...

sobota, 26 kwietnia 2014

Risotto z owocami morza

Risotto to włoska potrawa, której podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż. Bazę na risotto sporządza się zawsze tak samo, dopiero dodatki które do niego dobierzemy nadają mu smak, który pragniemy wydobyć.

Risotto serwowane jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare!




SKŁADNIKI dla 2 osób:

1/2 opakowania ryżu arborio
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
ok. 4 łyżek masła
100 ml wytrawnego białego wina
1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera)
500 g mieszanki owoców morza
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz

koszt.: ok. 30 zł.

KROK 1

Sporządzenie bulionu;
Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę.

KROK 2


Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest aby nie spalić cebuli ani czosnku.

Po przysmażeniu przesypuje składniki do miseczki.








KROK 3

Na tę sama patelnię ( na średnim ogniu) wrzucam łyżkę masła, roztapiam i dodaję ryż. Mieszam, aby tłuszcz dobrze wymieszał się z ryżem, po czym podlewam winem.

Cały czas mieszając czekam aż ryż wchłonie wino.










KROK 4

W między czasie zagotowuję w osobnym garnku ok 2 l. wody.



Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucam owoce morza.



Ponownie czekam aż woda z owocami morza się zagotuje i gotuję je ok 3- 5 minut po czym odcedzam.



Wszystkie czynności związane z przygotowaniem owoców morza wykonuję w między czasie, kiedy zajmuję się ryżem.











KROK 5


Kiedy ryż wchłonie i odparuje wino, stopniowo dodaję do niego gorący wywar, cały czas mieszając (jeśli wywar przygotowałam wcześniej, podgrzewam aby był gorący i nie zbijał temperatury ryżu).

Wywar dodajemy do czasu, kiedy ryż przestanie go wchłaniać. Moment ten powinien się zbiec w czasie, kiedy ryż stanie się miękki.






KROK 6


Kiedy ryż jest gotowy, wrzucam do niego wcześniej przygotowane składniki, po czym na małym ogniu mieszam.

Dosalam i dopieprzam do smaku.

Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha.





Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni.








SMACZNEGO!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz