Przeszukaj blog...

środa, 4 lutego 2015

Risotto z warzywami i z kuczakiem

SKŁADNIKI:

Pół opakowania ryżu typu arborio
4 nogi kurczaka
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
kilka małych pomidorków
100 ml wytrawnego białego wina
garść pietruszki
bulion (marchew, pietruszka, seler naciowy, 2 liście laurowe)
4 łyżki miodu
1 łyżka masła, 5 łyżek oleju
curry, chili, papryka słodka, sól, pieprz


KROK 1:
Ugotować bulion:

Do ok. 1,5 l zimnej wody włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe

Gotować na wolnym ogniu ok. 1 h






KROK 2:

Zamarynować nogi z kurczaka:

Nogi z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć

Obtoczyć w miodzie, słodkiej czerwonej papryce oraz chili

Odstawić na godzinę, po czym smażyć na oleju, na małym ogniu około 20 - 25 minut, obracając i kontrolując stopień wysmażenia


KROK 3:




Na łyżce oleju oraz łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, cały czas mieszając dopóki cebula się zeszkli






Wsypać ryż i zalać winem, cały czas mieszać, dopóki wino odparuje

Po odparowaniu wina dolewać partiami gorący bulion, mieszając od czasu do czasu

Po około 20 minutach dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę

Bulion dolewać dopóki ryż będzie zupełnie miękki (ok 40 min)

Pod koniec gotowania dodać curry, posolić, popieprzyć, wrzucić pałki z kurczaka, dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po ugotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki oraz z małymi pomidorkami przekrojonymi na pół.





SMACZNEGO!!!


Ilość: 2 osoby
Koszt: 15 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz