SKŁADNIKI:
Pół opakowania ryżu typu arborio
4 nogi kurczaka
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
kilka małych pomidorków
100 ml wytrawnego białego wina
garść pietruszki
bulion (marchew, pietruszka, seler naciowy, 2 liście laurowe)
4 łyżki miodu
1 łyżka masła, 5 łyżek oleju
curry, chili, papryka słodka, sól, pieprz
KROK 1:
Ugotować bulion:
Do ok. 1,5 l zimnej wody włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe
Gotować na wolnym ogniu ok. 1 h
KROK 2:
Zamarynować nogi z kurczaka:
Nogi z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć
Obtoczyć w miodzie, słodkiej czerwonej papryce oraz chili
Odstawić na godzinę, po czym smażyć na oleju, na małym ogniu około 20 - 25 minut, obracając i kontrolując stopień wysmażenia
KROK 3:
Na łyżce oleju oraz łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, cały czas mieszając dopóki cebula się zeszkli
Wsypać ryż i zalać winem, cały czas mieszać, dopóki wino odparuje
Po odparowaniu wina dolewać partiami gorący bulion, mieszając od czasu do czasu
Po około 20 minutach dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę
Bulion dolewać dopóki ryż będzie zupełnie miękki (ok 40 min)
Pod koniec gotowania dodać curry, posolić, popieprzyć, wrzucić pałki z kurczaka, dokładnie wymieszać.
Podawać od razu po ugotowaniu, posypane świeżą natką pietruszki oraz z małymi pomidorkami przekrojonymi na pół.
SMACZNEGO!!!
Ilość: 2 osoby
Koszt: 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz