SKŁADNIKI:
25 dkg mięsa mielonego
5 dkg ryżu
4 liście kapusty pekińskiej
1 żółtko
garść suszonych grzybów
1 cebula
150 ml słodkiej śmietanki
łyżka mąki
bułka tarta
sól,pieprz, oregano
KROK 1:
Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać
Ryż ugotować i ostudzić
Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone
Doprawić solą, pieprzem i oregano
KROK 2:
Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej
Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju
Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron
KROK 3:
SOS GRZYBOWY:
Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu
Cebulę usunąć
Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się śmietanki), taką mieszankę dolewać powoli do bulionu ciągle mieszając, zdjąć z ognia, posolić i popieprzyć do smaku
Sosem polać gotowe kotlety mielone
SMACZNEGO!!!
Koszt: 15 zł
Ilość: 3 osoby
Super przepis! Wyprobuje w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/