Przeszukaj blog...

poniedziałek, 9 lutego 2015

Mielone z kapustą i sosem grzybowym

SKŁADNIKI:

25 dkg mięsa mielonego
5 dkg ryżu
4 liście kapusty pekińskiej
1 żółtko
garść suszonych grzybów
1 cebula
150 ml słodkiej śmietanki
łyżka mąki
bułka tarta
sól,pieprz, oregano


KROK 1:

Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać
Ryż ugotować i ostudzić

Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone
Doprawić solą, pieprzem i oregano



KROK 2:

Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej

Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju

Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron



KROK 3:

SOS GRZYBOWY:

Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu

Cebulę usunąć


Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się śmietanki), taką mieszankę dolewać powoli do bulionu ciągle mieszając, zdjąć z ognia, posolić i popieprzyć do smaku

Sosem polać gotowe kotlety mielone



SMACZNEGO!!!


Koszt: 15 zł
Ilość: 3 osoby

1 komentarz:

  1. Super przepis! Wyprobuje w tym tygodniu:)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń