SKŁADNIKI:
200 g makaronu kokardki
100 g boczku wędzonego
100 g sera pleśniowego typu lazur
1 twarda gruszka
50 ml tłustego mleka
1 łyżka mąki
garść migdał w płatkach
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
KROK1:
Makaron ugotować w osolonej wodzie
Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę
Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę
KROK 2:
Na suchej patelni podprażyć migdały, odłożyć
Na tej samej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażyć boczek
KROK 3:
Do rondelka wlać mleko oraz wsypać ser, podgrzewać na BARDZO małym ogniu, doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem
Jeżeli sos stanie się zbyt rzadki - w szklance z 2 łyżkami wody lub mleka rozprowadzić łyżkę mąki, rozprowadzić w sosie i jeszcze chwilę gotować
KROK 4:
Do gorącego sosu dodać gruszkę oraz podsmażony boczek
Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać
Gotowy makaron posypać migdałami bezpośrednio na talerzach
SMACZNEGO!!!
Ilość: 2 osoby
Koszt: 12 zł
Coś mówi mi, że będę jadła, uwielbiam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuń