Przeszukaj blog...

środa, 11 lutego 2015

Makaron z sosem serowym, gruszką i boczkiem

SKŁADNIKI:

200 g makaronu kokardki
100 g boczku wędzonego
100 g sera pleśniowego typu lazur
1 twarda gruszka
50 ml tłustego mleka
1 łyżka mąki
garść migdał w płatkach
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu



KROK1:

Makaron ugotować w osolonej wodzie



 Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę
 Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę





KROK 2:


Na suchej patelni podprażyć migdały, odłożyć
Na tej samej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażyć boczek





KROK 3:


Do rondelka wlać mleko oraz wsypać ser, podgrzewać na BARDZO małym ogniu, doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem




Jeżeli  sos stanie się zbyt rzadki - w szklance z 2 łyżkami wody lub mleka rozprowadzić łyżkę mąki, rozprowadzić w sosie i jeszcze chwilę gotować

KROK 4:


Do gorącego sosu dodać gruszkę oraz podsmażony boczek

Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać

Gotowy makaron posypać migdałami bezpośrednio na talerzach





SMACZNEGO!!!


Ilość: 2 osoby
Koszt: 12 zł

1 komentarz: