Przeszukaj blog...

środa, 11 lutego 2015

Gofry

Aby przygotować gofry niezbędna jest oczywiście gofrownica :)

Fani gofrów dzielą się na takich, którzy wolą twarde i chrupiące lub na tych, którzy preferują bardziej miękkie

Jeśli nie jesteś jeszcze szczęśliwym posiadaczem gofrownicy, a zaliczasz się do pierwszej grupy, polecam wybrać "maszynkę" o jak największej mocy - 1300 W z pewnością pozwoli na zrobienie chrupiących gofrów :)

Dodatki do gofrów to kwestia smaku i gustu; solo, cukier puder, dżem, owoce, bita śmietana...

Dzisiaj przedstawię podstawowy przepis na słodkie gofry, który nie może się nie udać!

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki tłustego mleka
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
szczypta soli






KROK 1:

Rozgrzej gofrownicę

W miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki tak by powstała gładka masa

Wylewaj masę partiami na rozgrzaną gofrownicę i piecz dopóki nie zarumienią się z obu stron

Dodaj ulubione składniki i...


SMACZNEGO!!! :)



Ilość: 4 - 6 gofrów

Koszt: 5 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz