Aby przygotować gofry niezbędna jest oczywiście gofrownica :)
Fani gofrów dzielą się na takich, którzy wolą twarde i chrupiące lub na tych, którzy preferują bardziej miękkie
Jeśli nie jesteś jeszcze szczęśliwym posiadaczem gofrownicy, a zaliczasz się do pierwszej grupy, polecam wybrać "maszynkę" o jak największej mocy - 1300 W z pewnością pozwoli na zrobienie chrupiących gofrów :)
Dodatki do gofrów to kwestia smaku i gustu; solo, cukier puder, dżem, owoce, bita śmietana...
Dzisiaj przedstawię podstawowy przepis na słodkie gofry, który nie może się nie udać!
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki tłustego mleka
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
szczypta soli
KROK 1:
Rozgrzej gofrownicę
W miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki tak by powstała gładka masa
Wylewaj masę partiami na rozgrzaną gofrownicę i piecz dopóki nie zarumienią się z obu stron
Dodaj ulubione składniki i...
SMACZNEGO!!! :)
Ilość: 4 - 6 gofrów
Koszt: 5 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz