SKŁADNIKI:
1 główka kapusty
40 dkg mięsa mielonego
1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła i oleju
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
KROK 1:
Z kapusty usunąć głąb
W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę
Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie zanurzać kapustę we wrzącej wodzie, gotować około 3 minuty, czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści
KROK 2:
Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić
Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju
W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy
KROK 3:
Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty
Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba
Umieścić łyżką mieszankę z mięsem, ryżem itd. w dolnej części liścia kapusty
Zawinąć: liście kapusty z obu stron do środka, następnie zwijać od dołu ku górze
Uformowany gołąbek powinien mieć kształt owalu
KROK 4:
Brytfankę posmarować na dnie olejem
Pozostałymi liśćmi kapusty wyłożyć brytfankę na dnie oraz bokach
Układać gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim
KROK 5:
Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły)
Gotować na średnim ogniu około 45 minut.
Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym.
Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :).
Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru.
SMACZNEGO!!!
Ilość: 4 - 6 osób
Koszt: 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz