Przeszukaj blog...

niedziela, 22 lutego 2015

Gołąbki

SKŁADNIKI:

1 główka kapusty
40 dkg mięsa mielonego
1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła i oleju
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego




KROK 1:


Z kapusty usunąć głąb

W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę

Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie zanurzać kapustę we wrzącej wodzie, gotować około 3 minuty, czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści





KROK 2:

Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić

Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju

W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy


KROK 3:


Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty

Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba

Umieścić łyżką mieszankę z mięsem, ryżem itd. w dolnej części liścia kapusty

Zawinąć: liście kapusty z obu stron do środka, następnie zwijać od dołu ku górze

Uformowany gołąbek powinien mieć kształt owalu



KROK 4:

Brytfankę posmarować na dnie olejem

Pozostałymi liśćmi kapusty wyłożyć brytfankę na dnie oraz bokach

Układać gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim



KROK 5:

Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły)

Gotować na średnim ogniu około 45 minut.

Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym.



Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :).
Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru.



SMACZNEGO!!!

Ilość: 4 - 6 osób
Koszt: 15 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz