- ok. 0,5 kg matiasów
- 5 szt. dużych pieczarek
- 2 szt. marchwi
- ok. 4 szt. ogórka kiszonego
- ok. 3 szt. dużych ziemniaków
- pół pęczka koperku
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz
KROK 1:
śledzie najlepiej namoczyć w zimnej wodzie ok 0,5 h aby "oddały" nadmiar soli...
następnie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia przeznaczonego na sałatkę...
KROK 2
marchew oraz ziemniaki ugotować w osolonej wodzie...
po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać do naczynia ze śledziami...
KROK 3
pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju, przestudzić i dodać do warzyw oraz śledzi w naczyniu...
KROK 4
ogórki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar wody, dodać do naczynia z pozostałymi składnikami...
koperek drobno pokroić, wsypać do sałatki...
dodać soli oraz pieprzu według uznania (śledzie i ogórki są dosyć słone!)..
dodać majonez i wymieszać dokładnie wszystkie składniki...
ostudzić w lodówce ok. 1h
SMACZNEGO!!!
Ilość: 6 osób
Koszt: 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz