Przeszukaj blog...

wtorek, 6 maja 2014

Krem z kukurydzy

Pikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory.








SKŁADNIKI (dla 2 osób):

1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
puszka kukurydzy
1 marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
1 papryczka chili
2 łyżki masła
100 ml mleka
łyżka mąki
sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir

KROK 1

Zagotowujemy bulion

Marchewkę oraz ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę,

Wrzucamy do gotującego się bulionu







KROK 2

Cebulę oraz chili kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, następnie pokrojoną cebulę oraz chili i podsmażamy dopóki cebula się nie zrumieni.

Podsmażoną cebulę oraz chili wrzucamy do gotującego się bulionu.




KROK 3

Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do gotującego się bulionu.

Gotujemy dopóki ziemniaki i marchewka będą miękkie.







KROK 4

W szklance, w 100 ml mleka rozprowadzamy łyżkę mąki, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującej się zupy.

Gotujemy jeszcze ok. 5 min.

Doprawiamy solom, pieprzem, kurkumą oraz papryką.




KROK 5

Zupę zdejmujemy z gazu, blenderujemy na gładką masę.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz