Pikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
puszka kukurydzy
1 marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
1 papryczka chili
2 łyżki masła
100 ml mleka
łyżka mąki
sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir
KROK 1
Zagotowujemy bulion
Marchewkę oraz ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę,
Wrzucamy do gotującego się bulionu
KROK 2
Cebulę oraz chili kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki masła, następnie pokrojoną cebulę oraz chili i podsmażamy dopóki cebula się nie zrumieni.
Podsmażoną cebulę oraz chili wrzucamy do gotującego się bulionu.
KROK 3
Kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do gotującego się bulionu.
Gotujemy dopóki ziemniaki i marchewka będą miękkie.
KROK 4
W szklance, w 100 ml mleka rozprowadzamy łyżkę mąki, mieszamy aby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującej się zupy.
Gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Doprawiamy solom, pieprzem, kurkumą oraz papryką.
KROK 5
Zupę zdejmujemy z gazu, blenderujemy na gładką masę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz