Przeszukaj blog...

wtorek, 20 stycznia 2015

Kurczak na sposób chiński z warzywami na ostro

Kolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :)

Kurczak z warzywami na ostro

SKŁADNIKI:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
pół czerwonej papryki
garść grzybków mun
1 marchewka
2 ostre papryczki chili
sos sojowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej





KROK 1




Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę

Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę

Cebulę przekroić na pół i odrywając po kolei, uzyskiwać płatki

Marchewkę obrać za pomocą obieraka i uzyskiwać płaty z których kolejno podzielić na kilka kawałków, wielkością zbliżonych do pozostałych składników






Grzyby Mun zalać ciepła wodą i odczekać około 20 minut aż się rozwiną, następnie pokroić na drobniejsze kawałki



Mąkę ziemniaczaną rozrobić z około 6 łyżkami wody i wymieszać (naturalne jest, że po kilku minutach powstanie osad i mąka zacznie się oddzielać od wody, tuż przed dodaniem do dania należy po prostu znowu rozmieszać)











KROK 2

Na rozgrzanego woka wlać około 4 łyżki oleju i poczekać aż osiągnie dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) )

Dodawać kolejno:

1. Kurczaka
2. Marchewkę i paprykę
3. Cebulę, grzybki, papryczki chili


WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody

Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania.

Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być także makaron sojowy.


SMACZNEGO!!!


Ilość: 2 osoby
Koszt: 15 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz