Żurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta.
SKŁADNIKI (dla 4 osób) :
2 marchewki
1/2 selera
4 białe kiełbasy
4 wędzone kiełbasy
20 dkg wędzonego boczku
0,5 l zakwasu
pół szklanki śmietanki 18 %
łyżka masła
4 duże ziemniaki
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
4 jajka
KROK 1
Marchew i seler obieramy.
Marchew kroimy na plastry równej grubości.
Seler kroimy na 4 części
KROK 2
Pokrojoną marchew, seler oraz białą kiełbasę w całości wrzucamy do garnka z wodą (ok 3 l.), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
KROK 3
W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę,
a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu.
KROK 4
Myjemy por po czym kroimy jego białą i jasno zieloną część w kostkę.
Por podsmażamy na łyżce masła dopóki nie zmięknie.
Przesypujemy z patelni do naczynia.
KROK 5
Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy por, podsmażamy boczek i kiełbasę.
Nie natłuszczamy patelni przed smażeniem wędliny, ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz, dzięki któremu wędlina się nie przypali.
KROK 6
Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, płuczemy.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy ziemniaki.
Gotujemy do miękkości.
KROK 7
Po około 20 minutach gotowania się białek kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru", obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Usuwamy z wywaru seler.
Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem.
Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych.
Gotujemy ok 10 minut.
KROK 8
Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek.
Zdejmujemy z gazu.
Do osobnego naczynia odlewamy ok pół szklanki naszego żurku i łączymy z śmietaną, po czym wlewamy do zupy i mieszamy. (gdy wlejemy śmietanę bezpośrednio do żurku może nam się zważyć)
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do żurku.
Przed podaniem gotujemy jajka na twardo i każdemu do talerza czy miseczki przed podaniem wrzucamy przekrojone na pół lub ćwiartki jajko.
Aby zupa była jeszcze bardziej syta podawaj z chlebem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz