Przeszukaj blog...

sobota, 26 kwietnia 2014

Żurek staropolski

Żurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta.

SKŁADNIKI (dla 4 osób) :

2 marchewki
1/2 selera
4 białe kiełbasy
4 wędzone kiełbasy
20 dkg wędzonego boczku
0,5 l zakwasu
pół szklanki śmietanki 18 %
łyżka masła
4 duże ziemniaki
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
4 jajka

KROK 1


Marchew i seler obieramy.

Marchew kroimy na plastry równej grubości.

Seler kroimy na 4 części










KROK 2

Pokrojoną marchew, seler oraz białą kiełbasę w całości wrzucamy do garnka z wodą (ok 3 l.), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.











KROK 3


W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę,
a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu.








KROK 4

Myjemy por po czym kroimy jego białą i jasno zieloną część w kostkę.











Por podsmażamy na łyżce masła dopóki nie zmięknie.

Przesypujemy z patelni do naczynia.











KROK 5

Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy por, podsmażamy boczek i kiełbasę.

Nie natłuszczamy patelni przed smażeniem wędliny, ponieważ z boczku wytopi się tłuszcz, dzięki któremu wędlina się nie przypali.









KROK 6

Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, płuczemy.

W osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy ziemniaki.

Gotujemy do miękkości.










KROK 7

Po około 20 minutach gotowania się białek kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru", obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

Usuwamy z wywaru seler.

Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem.

Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych.

Gotujemy ok 10 minut.



KROK 8

Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut.



Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek.

Zdejmujemy z gazu.

Do osobnego naczynia odlewamy ok pół szklanki naszego żurku i łączymy z śmietaną, po czym wlewamy do zupy i mieszamy. (gdy wlejemy śmietanę bezpośrednio do żurku może nam się zważyć)

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do żurku.

Przed podaniem gotujemy jajka na twardo i każdemu do talerza czy miseczki przed podaniem wrzucamy przekrojone na pół lub ćwiartki jajko.

Aby zupa była jeszcze bardziej syta podawaj z chlebem.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz